NYSTED 

I bunden af skønne Lolland ligger den lille by Nysted. Her på siden kan du finde information om byen og dens aktiver. Det er også muligt melde sig ind i foreningen og løbende blive orienteret om nye tiltag i Nysted og omegn.

KONTAKT

Benyt venligst kontaktformularen

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon
Byen med historie

OM NYSTED

Byens oprindelse fortaber sig i middelalderens tåger, men kan med stor sandsynlighed tilskrives kongeborgen Aalholms strategiske placering ved Nysted Nor; bunden af den samme lagune som i dag udgør den skønne natur omkring Nysted og byens havn.  

Allerede i middelalderen har byen formentlig haft en vis betydning, da der grundlagdes et Franciskaner-kloster i byen i 1280'erne. Købstadspriviligier blev givet i 1409 og siden har byen langsomt vokset sig større. 

Nysted har gennem tiden været præget af flere store bybrande, hvilket betyder at ingen af de oprindelige middelalderbebyggelser står tilbage. Til gengæld betyder den manglende industrialisering af Nysted, at bygningsmassen og gadeforløbet i centrum, stort set er uændret siden begyndelsen af 1900-tallet, og at byen i dag fremstår som en af Danmarks mest velbevarede købstæder.

Alt sammen bidrager til, at Nysted i dag har et meget idyllisk udtryk, og udgør også den vigtigste faktor i forbindelse med såvel bosætning som turisme.

Kommunalreform og finanskrise til trods, har indbyggertallet siden 1950 ligget stabilt omkring 1400 indbyggere.